04 april 2018

En dag som jag inte kommer glömma.

Vild Gullspångslax härstammar från Gullspångsälven, Vänern och anses vara världens mest snabbväxande sk. Landlocked Atlantic Salmon, alltså insjölax som lever hela sitt liv i sötvatten. De extremt få (rödlistad art) kvarvarande exemplaren av vilda fiskar leker i Gullspångsälven, ett tillflöde till Vänern och dess avkomma, alltså smolten växer sig sedan stora i nämnda innanhav för att som lekfisk återvända till Gullspångsälven. Generationslängden för Gullspångslax är cirka 6 år.

Däremot när det gäller varifrån odlad Gullspångslax (det är dessa som sport- och yrkesfisket tullar av) kommer ifrån så fångas dessa i fiskfällan i Forshaga, Klarälven. När processen flyter på enligt planerna kramas leklaxarna om hösten på rom och mjölke och avkomman från dessa föds sedan upp i odlingar för att efter två alt ett år i mänsklig omvårdnad sättas ut i Vänern och Klarälven. Tyvärr har avelsfisket efter Gullspångslax i Klarälven fallerat under senare år pga. olika orsaker och därför har brist (avsaknad) på avelsfisk uppstått.

Laxfond Vänerns vd Thomas Johansson sa vid ett möte i höstas bl.a. att 2018-2021 finns därför ingen odlad Gullspångslax att tillgå. Laxfonden kommer jobba vidare med oförminskad kraft för att Vänerfisket ska bli glimrande igen. Till detta behövs pengar, som även detta är en bristvara i sammanhanget och inte minst frisk tvåårig sättfisk av Gullspångstammar att sätta ut direkt i sjön.

Gullspångslaxen är oavsett om den är vild eller odlad juvelen i Vänern. Att på spö fånga en stor, odlad (har klippt fettfena) Gullspångslax är få förunnat. När det väl händer ger det eko i fiskesvängen. I måndags, den 2 april 2018 hade ynglingen Casper Larsson från Kristinehamn tillsammans med sin pappa Petter och morfar Lars glädjen att få njuta av en silverfisk guld värd. Casper riggade babords djuprigg med flasher och på tafsen ett skeddrag av plast (VK X ON) 10 cm i Svenska flaggan. Plötsligt blev det sträckt lina och Casper fick greppa spöt och i ett huj var ett nytt pb på Gullspångslax ett faktum. Vikt 9,24 kilo med längd 89 centimeter. Blanklaxen var proppfull med 5-6 cm nors. Text och bild kommer från Sportfishing news, Björn Blomqvist.